Μ.Α.Σ. ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΩΝ

Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ομβριανός Πετροκεράσων.

Γαλιάγρια

Η “γαλιάγρια”, είναι παραδοσιακό εργαστήριο εξαγωγής και παρασκευής κεριού, ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα φτιαγμένο από ξύλο με μεταλλικό κοχλία. Σε αυτό το εργαστήριο οι μελισσοκόμοι για χρόνια έβγαζαν το κερί από τις κερήθρες για να φτιάξουν το γνήσιο μελισσοκέρι. Η “γαλιάγρια” των Πετροκεράσων έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο από την εφορία νεότερων μνημείων Θεσσαλονίκης. Ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει εκεί ακολουθώντας τα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού. Το κτήριο ανακαινήσθηκε πρόσφατα και είναι επισκέψιμο μετά από συνενόηση με την Τοπική Κοινότητα Πετροκεράσων.

3 thoughts on “Γαλιάγρια

  1. Στο παρελθόν και σε πολλές συζητήσεις αναρωτηθήκαμε από που προέρχεται η λέξη Γαλιάγρα και τι σημαίνει. Ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο που εκδόθηκε από το κτήμα Χατζημιχάλη στην Αταλάντη, της γνωστής εταιρίας που παράγει και εμπορεύεται τα θαυμάσια κρασιά «Χατζημιχάλη», βρήκα την εξής καταχώρηση (σελίδα 84).
    «Μετά τον τρύγο….τα τσάμπουρα ή τσίπουρα τα έστυβαν και έβγαζαν το μούστο που στη συνέχεια τον μοίραζαν στα κρασοβάρελα. Η έκθλιψη γινόταν με ειδικό ξύλινο πιεστήριο, αργότερα σιδερένιο, την «ταλιάγρα», (ταλιάγραζαν τα τσίπουρα), αποτελούμενο από την κάδη, τα αδράχτια (ξύλινος κατακόρυφος κοχλίας), τα σφονδύλια (περικόχλια) και τον παπά (συμπιεστή).
    Από τα παραπάνω συμπεραίνω ότι η λέξη Γαλιάγρα που εμείς χρησιμοποιούμε για να ορίσουμε το μηχανικό πιεστήριο εξαγωγής κεριού, προέρχεται από την λέξη ταλιάγρα που η παραπάνω αναγραφόμενη τεχνική περιγραφή συμπίπτει με το δικό μας εργαστήρι.
    Λάκης Μουτζίκος

  2. Παράθεμα: Περιγραφή αγώνα -χάρτες-σταθμοί τροφοδοσίας | Μ.Α.Σ. ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΩΝ

  3. Παράθεμα: 2o TRAIL RUN ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ | Μ.Α.Σ. ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΩΝ

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s