Μ.Α.Σ. ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΩΝ

Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ομβριανός Πετροκεράσων.

Τίμιος Σταυρός

Το σπουδαιότερο, σημαντικότερο και αγιότερο γεγονός στη θρησκευτική ζωή των Πετροκεράσων, είναι ο ερχομός σε αυτά του Τιμίου Σταυρού από τη Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

Εδώ και τρεις αιώνες (από το 1753) ο Τίμιος Σταυρός έρχεται στο χωριό κάθε χρόνο, το Σάββατο του Λαζάρου, συνοδευόμενος από δυο τουλάχιστον Αγιορείτες μοναχούς και από την Εκκλησιαστική αντιπροσωπεία του χωριού που πηγαίνει στο μοναστήρι για τον σκοπό αυτό.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΤΟ 1930

Αιτία και αφορμή της πρώτης έλευσης του Τιμίου Σταυρού στα Πετροκέρασα ήταν, οι έκτακτες τότε και τραγικές συνθήκες ζωής των Πετροκερασιωτών (Ραβνιωτών), εξαιτίας μιας φοβερής λοιμώδους αρρώστιας που προσέβαλε το χωριό, έπειτα μάλιστα από έναν καταστρεπτικό σεισμό οι μετασεισμοί του οποίου κράτησαν περίπου ενάμισι μήνα. Τότε αντιπροσωπεία του χωριού στάλθηκε στο μοναστήρι του Ξηροποτάμου και παρεκάλεσε τους πατέρες της Μονής να τους βοηθήσουν. Πράγματι στάλθηκε ο Τίμιος Σταυρός και το χωριό σώθηκε από τον αφανισμό και από τότε οι Πετροκερασιώτες, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, το καλούν κάθε χρόνο στο χωριό.

Χιλιάδες προσκυνητές φθάνουν τις ημέρες εκείνες στο χωριό για να προσκυνήσουν το Τίμιο Ξύλο, στην υποδοχή του οποίου παρίστανται όλες οι Αρχές του Νομού και της Περιφέρειας.

Από το Σεπτέμβριο του 2007, θεσπίστηκε η εκ νέου προσέλευση του Τιμίου Σταυρού στο χωριό, κατά την εβδομάδα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), ως επέκταση και παράταση του Ιερού Εθίμου της ετήσιας εξόδου κατά την Κυριακή των Βαΐων, επειδή τα τελευταία χρόνια δεν παραμένει όπως παλαιότερα πολλές ημέρες στο χωριό, αλλά αναχωρεί τη Μεγάλη Δευτέρα.  

Το έθιμο του ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ στα Πετροκέρασα σε Ρωσικό site:

http://www.afonit.info/index.php/novosti/novosti-afona/3172-krupnejshaya-chastitsa-dreva-kresta-gospodnya-budet-vyvezena-dlya-pokloneniya-za-predely-afona

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s