Μ.Α.Σ. ΟΜΒΡΙΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΩΝ

Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Ομβριανός Πετροκεράσων.

Το γλωσσάρι του χωριού

“Το γλωσσάρι του xωριού”

Αποτελεί συλλογή ιδιωματικών λέξεων και εκφράσεων που οι περισσότερες έχουν σβήσει από τα χείλη των πατριωτών μας, ακούγονται όμως ακόμη σε συζητήσεις γερόντων και συναντώνται συχνά στα δημοτικά τραγούδια του τόπου μας.

Στόχος είναι να γνωρίσουμε το λεξιλόγιο των προγόνων μας, να διαπιστώσουμε τις πολιτισμικές επιδράσεις που δέχθηκαν κατά καιρούς υπό την κυριαρχία ή με την επαφή τους αλλοεθνείς και να γνωρίσουμε την διαχρονική πορεία του τόπου μας και την ενότητα του χωριού μας με τον υπόλοιπο ελληνισμό.

Εκτός από τις ιδιωματικές λέξεις και εκφράσεις παρουσιάζεται η ετυμολογία και η προέλευση τους, αλλά και παραδείγματα έτσι ώστε να φαίνεται η χρήση τους μέσα στη ροή του λόγου και όχι ξεκομμένη από αυτόν.

Το “Γλωσσάρι” αποτελείται από ιδιωματικές λέξεις που ακούγονται και σε άλλα μέρη εκτός από τα Πετροκέρασα. Μερικές είναι κοινές ενώ άλλες σπανιότερες.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Μ.Α.Σ. Ομβριανός από τον Οκτώβριο του 1984 έως τον Ιούνιο του 2001 (τεύχη 4 – 61) υπό την επιμέλεια της φιλολόγου κας. Ιφιγένειας Μ. Καρτσιώτου.

ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (Α εως Ζ)     ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (Η εως Μ)
ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (Ν εως Σ)       ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ (Τ εως Ω)

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s